Consupedias grundare, Roberto Rufo Gonzalez. Här med papegojan Åke i hembyn Skärså i Hälsingland. Foto: Eduardo Leal.
Consupedia är ett svenskt företag som hjälper dig som konsument eller dig som är verksam inom livsmedelsbranschen att fatta hållbara beslut. Detta gör vi genom digitala verktyg kopplade till vår databas (en av världens största och mest detaljerade när det gäller livsmedel och hållbarhet).
Idén till Consupedia föddes 2015 då Roberto Rufo Gonzalez saknade en plats där en varas hållbarhet kunde räknas ut. Det blev början till ett forskningsprojekt i samarbete med Högskolan Dalarna och Kungliga Tekniska Högskolan. Projektet tog fram en metodik och verktyg för att tillhandahålla information om ett livsmedels påverkan på miljö, hälsa och rättvisa. Samma metodik ligger idag till grund för spindeldiagrammet som används av Coop, klimattal och hållbarhetspoäng som används av grossisten Martin & Servera och av aktörer inom Convenience Stores som Reitan och Convini.
Hur kan vi hjälpa dig?
Är du en producent som vill veta hur hållbara dina produkter är och hur du kan göra dem bättre för både människor, djur och natur? Eller är du en grossist eller jobbar du inom detaljhandeln och vill ta reda på vilka problemvaror som finns i ditt sortiment och vill kunna erbjuda dina kunder mer hållbara val? Eller arbetar du i en kommun och vill mäta och ha tydlig styrning och uppföljning av inköp för minskad resurs- och klimatpåverkan?
Transparens för ett hållbart livsmedelssystem
Vill du veta vad andra skriver om oss? Läs vidare i vårt mediearkiv!
Mer än CO2…
Hållbar utveckling är mer än att mäta CO2. För att få en fullständig bild måste man ta hänsyn till fler parametrar.
I västvärlden har levt i en dimma av lyx sedan 1980-talet där vi har tärt på jordens resurser. Det handlar inte bara om klimatet, utan även om hur producenter har exploaterat och förtryckt människor, behandlat djur illa, utnyttjat barnarbete, använt bekämpningsmedel och stört den biologiska mångfalden.
Vi har tack och lov tagit stora kliv i medvetandegrad de senaste årtionden, men det är konstigt att vi nästan alltid bara mäter en av alla de många hållbarhetsaspekterna. Att göra hållbara val handlar om mer än bara klimatet. Det är det totala hållbarhetsavtrycket som är det relevanta och viktiga.