Boka demo

SMAKPLANETEN

Smakplaneten är ett pedagogiskt brädspel som hjälper barn utforska hållbar mat på lekfullt vis. På Smakplaneten träffar barnen exempelvis Zara Zucchini, Papa Pakchoi och Hayvin Havreris för att nämna några. Syftet är att leka fram en ny relation till hälsosamma och klimatsmarta livsmedel och deras smaker, och att vara ett första steg i att skapa sig ett språk för smakupplevelser bortom ”äckligt” och ”gott”.

Spelet är uppdelat i ett antal olika nivåer. På varje nivå får barnen provsmaka tre hållbara livsmedel och beskriva deras utseende, doft, konsistens, textur och smak. Efter avklarad nivå får de ett diplom som berömmer deras insatser som upptäckare på Smakplaneten.

Smakplaneten utvecklas i samarbete mellan Beteendelabbet, Consupedia, Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen och WWF Världsnaturfonden, med finansiering från Sveriges innovationsmyndighet Vinnova.

Under våren 2024 testar vi Smakplaneten tillsammans med förskolor i Enskede och Järfälla. I spelmaterialet ingår nivåer, kort, diplom och en utförlig lärarhandledning med ett antal korta uppföljningsfrågor.

Arbetar du inom förskolan och vill testa spelet i din egen verksamhet? Kontakta gärna projektledare Anne-Charlotte Holmlöv på Consupedia.