Boka demo

oktober 1, 2022

Consupedia finalist i årets Food Planet Prize

Idag kom beskedet att Consupedia är en av finalisterna i 2022 års Food Planet Prize – världens största miljöpris.

– Det här betyder mycket för oss. Jag kan inte tänka mig en bättre puff i ryggen för vårt arbete att skapa ett transparent livsmedelssystem och vår vision att göra detta på global skala, säger Roberto Rufo Gonzalez, CEO och grundare av Consupedia.

Consupedia är en av tio finalister som har valts ut bland hundratals initiativ från hela världen. Bland de andra finalisterna finns exempelvis ett textilbaserat kokkärl, nya återvinningstekniker av näringsämnen och ett solcellsdrivet kylrum.

– Det gör mig väldigt glad att hållbarhetsinitiativ uppmärksammas på det här sättet. Människan har alltför länge valt att inte se sin påverkan på världen, men vi är ju inte blinda bara för att vi valt att blunda. När vi öppnar ögonen ligger förändringen runt hörnet, säger Roberto Rufo Gonzalez.

I den internationella juryn sitter bland andra klimatforskaren Johan Rockström, stjärnkocken Magnus Nilsson, den sydafrikanska forskaren Lindiwe Sibanda och Line Gordon, föreståndare för Stockholm Resilience Center. I nästa steg kommer juryn att utse två vinnare, som presenteras i november.

Om Consupedia
Tillsammans med forskare vid KTH och Högskolan Dalarna har Consupedia skapat världens största och mest detaljerade databas för hållbarhetsinformation om livsmedel. I dagsläget innehåller databasen 250 000 produkter och nitton hållbarhetsparametrar som visar deras påverkan på miljö, hälsa och rättvisa. Kopplat till databasen har Consupedia även utvecklat ett antal tjänster och applikationer för att hjälpa olika aktörer fatta mer hållbara beslut kring livsmedel. Bland annat finns en gratis app för konsumenter, beslutsstöd för grossister och detaljister, och en tjänst som restauranger och storkök kan använda för att automatiskt hållbarhetsdeklarera sina menyer. 

Food Planet Prize
Priset delas ut årligen av stiftelsen The Curt Bergfors Foundation och är världens största penningpris inom livsmedelsområdet. De belönar innovationer som kan främja omställningen till ett hållbart livsmedelssystem inom en tioårsperiod. De två vinnande initiativen får vardera två miljoner amerikanska dollar. 

Relaterade länkar